Veelgestelde vragen - Betaalvereniging Nederland (2024)

Instant Payments

Algemeen

  1. Hebben Instant Payments ook gevolgen voor pinnen?

    Nee, (contactloos) betalen met betaalpas of mobiel bij een betaalautomaat blijft gewoon werken zoals we gewend zijn.

  2. Wat gebeurt er met andere soorten betalingen (buiten mobiel- en internetbankieren)?

    Als dat voordelen biedt, kunnen andere betaalproducten op termijn als Instant Payments worden afgehandeld. Of dit zal gebeuren en zo ja, in welk tempo, zal in de praktijk moeten blijken.

    Er zijn geen plannen om de huidige infrastructuur buiten werking te stellen.

  3. Hoe worden belanghebbenden op de hoogte gehouden?

    Diverse koepelorganisaties zijn vertegenwoordigd in het stakeholderforum dat elk kwartaal informatie ontvangt over de stand van zaken.

    Voor specifieke vragen kunnen klanten terecht bij hun bank.

  4. Gaan alle betalingen meteen over naar Instant Payments?

    Individuele overboekingen via mobiel bankieren en internetbankieren zullen als eerste als Instant Payments worden verwerkt. Verdere afspraken zijn er niet. Het betreft nu nog vooral betalingen in euro’s binnen Nederland, maar doordat meer banken in andere Europese landen meedoen zal ook het volume van Instant betalingen over de grenzen gaan groeien.

  5. Bieden alle banken Instant Payments aan?

    Deelname aan Instant Payments is optioneel. De meeste banken in Nederland doen mee en bieden Instant Payments aan. De verwachting is dat op termijn meer banken zullen volgen. Ook banken in andere SEPA-landen gaan Instant Payments aanbieden of bieden dit al aan.

  6. Wat is een Instant Payment?

    Een Instant Payment is een overboeking die binnen enkele seconden wordt bijgeschreven op de bankrekening van de ontvanger. Dit kan op elk moment van de dag, ook in het weekend en op feestdagen. Ook als de ontvanger een bankrekening heeft bij een andere bank dan de betaler. En de betaler ziet heel snel of de betaling gelukt is.

    Het gaat om overboekingen in euros binnen deSEPA-landen.

Informatie over betalen

  1. Wat betekent dat precies, 24/7 open, alle dagen van het jaar?

    Dat betekent dat een Instant Payment altijd direct wordt bijgeschreven op de rekening van de ontvanger, 24 uur per dag, alle dagen van de week, ook ’s nachts, in het weekend en op feestdagen. Natuurlijk moet de betaler genoeg geld op zijn rekening hebben staan om de overboeking te kunnen doen.

  2. Werkt de IBAN-Naam Check ook bij Instant Payments?

    Ja, de bank past de IBAN-Naam Check toe bij het invullen van rekeningnummer en naam van de ontvanger. Het maakt dus niet uit op welke wijze de overboeking daarna wordt verwerkt.

  3. Wat gebeurt er als een Instant Payment niet (direct) lukt?

    De betaler ziet heel snel of een betaling wel of niet is gelukt. Het kan verschillende redenen hebben waarom een betaling niet lukt. Zo kan de betaler te weinig geld op zijn rekening hebben of kan de rekening van de ontvanger gesloten zijn.

  4. Krijgt de betaler direct bevestiging dat de begunstigde het geld heeft ontvangen?

    De betaler ziet heel snel of een instant overboeking is gelukt. Het kan per bank verschillen hoe de betaler dit kan zien. Banken informeren hun klanten hierover.

  5. Kan ik een Instant Payment-opdracht herroepen?

    Wanneer een betaalopdracht (en dus ook een Instant Payment) is goedgekeurd en verzonden, kan deze niet meer worden herroepen.

  6. Geldt er een maximum bedrag voor een Instant Payment?

    Banken hanteren voor instant betalingen binnen Nederland dezelfde limieten als nu binnen mobiel bankieren of internetbankieren. Er geldt voor Instant Payments binnen Nederland geen bedrag limiet in de infrastructuur voor uitgaande of inkomende betalingen. Instant Payments moeten (op termijn) namelijk voor alle soorten betalingen bruikbaar zijn.

    Voor grensoverschrijdende Instant Payments kan wel een bedraglimiet van toepassing zijn. Het standaard maximum is momenteel vastgesteld op EUR 100.000,- maar ook grensoverschrijdend kunnen banken onderling een hogere limiet afspreken.

  7. Hoe zit het met de veiligheid en betrouwbaarheid?

    De veiligheid en betrouwbaarheid voldoen aan alle hoge eisen van toezichthouders voor overboekingen in euro tussen verschillende banken.

  8. Is de snelheid van de transactie (< 5 seconden) technisch haalbaar?

    De eerste ervaringen laten zien dat de maximum verwerkingstijd goed haalbaar is.

  9. Wat zijn de kosten voor Instant Payments?

    Elke bank bepaalt zelf of hij een tarief in rekening wil brengen en zo ja, welk tarief.

Europa

  1. Welke landen en banken doen mee met Instant Payments?

    Steeds meer banken in Europa doen mee met Instant Payments. Iedere bank kiest zelf het moment van aansluiten. De European Payments Council (EPC) registreert welke banken op Instant Payments conform de Europese standaard zijn aangesloten. Kijk voor meer informatie op onze pagina over Europa .

  2. Wat is het verschil tussen de Nederlandse aanpak voor Instant Payments en de aanpak elders in Europa?

    Nederland verwacht dat Instant Payments op termijn de standaard manier van betalen worden (‘het nieuwe normaal’). In het buitenland worden Instant Payments vaak gezien als een aanvulling op de soorten betalingen die er nu al zijn en alleen gebruikt voor bijvoorbeeld betalingen tussen consumenten.

  3. Past de Nederlandse Instant Payment in Europese context?

    Een Instant Payment vanuit Nederland voldoet volledig aan de Europese standaard. Voor een instant betaling in euro’s tussen een Nederlandse bank en een bank elders in Europa moeten beide banken zijn aangesloten op de Europese standaard voor Instant Payments. Instant betalingen van en naar andere Europese landen worden dus breder mogelijk doordat steeds meer banken meedoen.

    Voor Instant Payments binnen Nederland geldt:

    • De betaling doet er maximaal 5 seconden over
    • Elk bedrag is in principe mogelijk; de bank bepaalt, net als nu, welke maximum bedrag is toegestaan per soort betaling (mobiel bankieren, internetbankieren)

    Op een instant betaling vanuit of naar het buitenland is de Europese standaard van toepassing: per betaling kan maximaal 100.000 euro worden overgeboekt en het kan 10 seconden duren voordat het bedrag op de bankrekening van de ontvanger staat. Maar ook binnen Europa kunnen banken onderling een hogere limiet of een snellere verwerking afspreken.

Bedrijven

  1. Heeft de invoering van Instant Payments nog impact op de rapportage die banken verstrekken?

    De rapportage van de banken kan veranderen. Banken informeren hun klanten daarover.

  2. Is er aanvullende informatie beschikbaar?

    Voor bedrijfsspecifieke vragen kunnen zakelijke klanten terecht bij hun bank.

  3. Moeten bedrijven hun administratie veranderen vanwege Instant Payments?

    Overboekingen (betalen en ontvangen) worden ook mogelijk op niet-werkdagen. Daardoor moeten bedrijven misschien hun administratie, systemen of leveringsvoorwaarden aanpassen.

    Instant Payments bieden kansen voor nieuwe online real-time diensten. Als bedrijven daarvan gebruik willen maken, kunnen aanpassingen in de bedrijfsvoering nodig zijn.

    Bedrijven moeten er rekening mee houden dat hun klanten verwachten dat het bedrijf direct weet dat het geld binnen is net nadat ze een overboeking hebben gedaan. Dit kan impact hebben op bijvoorbeeld de informatievoorziening naar de klantenservice.

  4. Werken Instant Payments ook van of naar een G-rekening?

    Dit bepaalt iedere bank voor zich. Banken informeren hun klanten daarover.

Veelgestelde vragen - Betaalvereniging Nederland (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated:

Views: 6460

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.